Reisinformatie
Bezienswaardigheden
Klimaat
Gezondheid
Feestdagen
Transport
Algemeen
Geschiedenis
Godsdienst
Geografie
Tijdsverschil
Toerisme
Kaart
Windhoek
Kennismaking
Windhoek Airport
Weer Windhoek
Webcams Windhoek
Namibische steden
Keetmanshoop
Swakopmund
Luderitz
Meer steden ...
Namibië Reizen
Reis Namibië
Rondreis Namibië
Groepsreis Namibië
Meer Namibie...
Boeken over Namibie
Vliegtickets
Reisverslagen
Geschiedenis

 

Wanneer u op vakantie gaat naar Namibië is het misschien wel interessant om een beetje op de hoogte te zijn van de geschiedenis van het land. Op deze manier kunt u zich beter inleven in de cultuur van de plaatselijke bevolking en kunt u zich een beeld vormen van hoe het er vroeger in steden als Windhoek en Swakopmund aan toeging. Op deze pagina vertellen we u graag meer over de geschiedenis van Namibië.

Van 1884 tot 1915 was Namibie een Duitse kolonie. Dat veranderde echter na de Eerste Wereldoorlog toen de Britten de heerschappij over Namibie overnamen. In 1921 besliste de Volkenbond een mandaat uit te geven aan de Unie van Zuid-Afrika waardoor zij het tijdelijk bestuur over Zuidwest Afrika kregen. In 1966 werd dit mandaat door de Verenigde Naties opgeheven. Dit viel niet in goede aarde bij Zuid-Afrika en het land weigerde zich terug te trekken. Het spreekt vanzelf dat dit voor heel wat protest zorgde. Enkele jaren eerder, namelijk in 1958, werd er reeds een verzetsbeweging opgestart tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. De verzetsbeweging luisterde naar de naam "Ovamboland People's Organization". Deze ging later op in de "South West African People's Organization".

In 1967 besloten de Verenigde Naties om de situatie onder handen te nemen. Er werd een raad voor Zuid-west Afrika ingesteld welke het gebied zou besturen. Enkele jaren later, namelijk in 1971 werd de aanwezigheid van de Zuid-Afrikanen in Namibie door het internationaal gerechtshof onrechtmatig verklaard. Twee jaar later werd de "South West African People's Organization" verkozen als enige rechtmatige vertegenwoordiger van het Namibische volk. Het kreeg daarnaast ook nog eens een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties.

Jarenlang werd door verschillende landen (Zuid-Afrika, Angola, Cuba en de Verenigde Staten) onderhandeld over een eventuele onafhankelijkheid van Namibie. Uiteindelijk werd beslist dat de eerste (nationale) verkiezingen plaats zouden vinden tussen 7 en 11 november 1989. Deze verkiezingen brachten een duidelijke overwinning voor het SWAPO aan het licht waardoor Sam Nujoma werd benoemd als eerste president van Namibie. De weg lag nu definitief open naar de onafhankelijkheid en deze liet dan ook niet lang meer op zich wachten. Op 21 maart 1990 verklaarde Namibie zich uiteindelijk officieel onafhankelijk. Ongeveer 4 jaar later, namelijk op 28 februari 1994, werd de enclave Walvisbaai als laatste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibie overgedragen.

Het volgende wapenfeit in de geschiedenis van Namibie volgde in maart 2005, toen Hifikepunye Pohamba werd benoemd als nieuwe president. In juli 2007 kwam het bewind van Namibie in een negatieve daglicht te staan toen mensenrechtenactivisten een onderzoek eisten naar de dood van duizenden Namibiers tijdens het bewind van Sam Nujoma.