Reisinformatie
Bezienswaardigheden
Klimaat
Gezondheid
Feestdagen
Transport
Algemeen
Geschiedenis
Godsdienst
Geografie
Tijdsverschil
Toerisme
Kaart
Windhoek
Kennismaking
Windhoek Airport
Weer Windhoek
Webcams Windhoek
Namibische steden
Keetmanshoop
Swakopmund
Luderitz
Meer steden ...
Namibië Reizen
Reis Namibië
Rondreis Namibië
Groepsreis Namibië
Meer Namibie...
Boeken over Namibie
Vliegtickets
Reisverslagen
Lüderitz

 

Indien u in de toeristische brochures van Namibië kijkt zult u vaststellen dat de stad Lüderitz, gelegen aan een baai op de zuidwestkust van Namibië niet meteen de populairste bestemming van Namibië is. Toch is dit eigenlijk niet helemaal terecht, want de regio heeft bezoekers wel degelijk heel wat interessants te bieden. Wanneer u een bezoek brengt aan Lüderitz merkt u ook vandaag de dag nog steeds heel wat Duitse invloeden. Logisch ook, want Lüderitz was de eerste Duitse nederzetting in Duits-Zuidwest-Afrika.

De stad is gelegen in de zogenaamde Namibwoestijn en kan rekenen op een typisch woestijnklimaat. In de koloniale tijd besloten de Duitsers om één van de eilandjes voor de kust in te palmen als gevangeniseiland. Vandaag de dag is de Duitse invloed terug te zien in de straatnamen van de stad alsook in de grote kerk die is voorzien van een spitse toren.

De stad kreeg, net als de streek, in 1907 een zeer rooskleurige toekomst toen een spoorwegarbeider per toeval enkele diamanten vond die in het zand lagen verstopt. Het spreekt voor zich dat kort daarna een ware diamantkoorts werd ontketend. Het zogenaamde Kolmanskop was in die tijd een nederzetting die speciaal was gebouwd om het personeel van de diamantfirma in te huisvesten. De Eerste Wereldoorlog heeft een aanzienlijke impact gehad op de Nederzetting evenals de plotse daling van de handel in diamanten. Kolmanskop werd verlaten en al snel kregen de duinen de plaats in haar greep. Vandaag de dag doet Kolmanskop dienst als toeristische bestemming die bezocht kan worden vanuit Lüderitz.

Wanneer u, u naar het zuiden van de stad Lüderitz begeeft zult u merken dat u zich in het zogenaamde Sperrgebiet bevindt. Het betreft een verboden gebied waar niemand mag komen omdat er ook vandaag de dag nog steeds regelmatig diamanten worden gevonden. In de stad zelf zijn dan ook verschillende zogenaamde diamantvissers terug te vinden die wel toestemming hebben om onder licentie van De Beers naar diamanten te vissen.

Bezienswaardigheden in Lüderitz:

Indien u toch Lüderitz bezoekt tijdens uw vakantie raden we u aan om zeker en vast eensk ennis te maken met onderstaande bezienswaardigheden. Ze maken het stuk voor stuk absoluut de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze regio.

1. Diaz-punt
Het zogenaamde Diaz-punt is een herdekkingsteken dat werd geplaatst ten behoeve van de Portugese wereldreiziger Bartolomeus Dias. Tijdens zijn tocht door Afrika op zoek naar een doorgang naar Indië liet de ontdekkingsreiziger verschillende gedenktekens achter. Eén er van werd dus net buiten het huidige Lüderitz geplaatst. Op de plaats is tegenwoordig nog steeds een gedenkteken terug te vinden, maar het originele exemplaar bevindt zich in een museum in de Namibische hoofdstad Windhoek.

2. Grasplatz
Grasplatz is een typische bezienswaardigheid waar u wel of niet voor te vinden bent. Deze plaats is namelijk gelegen aan een spoorlijn van het traject tussen Lüderitz en Keetmanshoop. U vindt er een stationsgebouw terug welke vandaag de dag niet langer in gebruik is. Daarnaast zijn er eveneens diverse wagons terug te vinden die terug doen denken aan betere tijden. Indien u toch in de buurt bent willen we u wel graag aanraden om toch eens een bezoekje te brengen aan deze locatie.

3. Kolmanskop
Het zogenaamde Kolmanskop is misschien wel de belangrijkste en interessantste bezienswaardigheid van de regio. Het is hier dat gedurende verschillende jaren het personeel van de diamantfirma werd gehuisvest. Nadat de handel in diamanten een sterke dalende lijn inzette vertrokken de mensen echter en kregen de duinen greep op de nederzetting. Tegenwoordig is deze spookstad een bezienswaardigheid die u gewoon gezien moet hebben.

 

Actueel weer in Lüderitz

Indien u tijdens uw vakantie naar Namibië halt wenst te houden bij Lüderitz kunnen we u alleen maar aanraden om rekening te houden met het weer. Zoals gezegd geniet Lüderitz van de invloed van een typisch woestijnklimaat waardoor het er niet vaak regent. Als er neerslag valt dan valt ze echter met bakken uit de lucht. Indien u graag informatie wenst over het actuele weer in Lüderitz kunt u onderstaand actueel weerbericht raadplegen.

 

Weersverwachting
Luderitz
Meer weer in Luderitz